HTML

VálasztóPolgár

Friss topikok

  • tisztakéz: Aki csal bűnhődjön!!!! (2012.05.05. 20:22) Én is, én is!
  • Ireum: Megint megfizetjük az árát! (2012.05.01. 20:17) Állam, adók
  • pirosfüllbevaló: Jó összefoglaló. Tanulságként még hiányolom, hogy az ellenzékl mennyire nem tudott még ebből sem p... (2012.04.06. 10:49) Egykor doktor Schmitt Pál története és tanulsága
  • kzoltana: Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sinc... (2012.03.28. 13:09) Most kezdődik

Szerzői jogok vs. ACTA vs. torrent

2012.02.22. 23:46 VálasztóPolgár

Egy kis világpolitika, szerzői jogokról és azok védelméről. Ez a bejegyzés egyben válasz Balavány György posztjára , ennek olvasása inspirált arra, hogy leírjam a véleményem.

A jelenlegi rendszer rossz, ez nyilvánvaló. A forgalmazók lobbija nyomán elfogadott vagy épp vita tárgyát képező javaslatok ACTA, SOPA és a társaik semmit sem javítanak a helyzeten.

Először is, összekevernek nem összetartozó dolgokat, pl. amikor technológiákat tesznek felelőssé a szerzői jogok megsértéséért, vagy amikor az infrastruktúra szolgáltatóját a rajta lévő tartalomért. Komolyan a DVD író, a fénymásoló vagy épp a torrent tehet arról, hogy a szerzői jogokat nem tartják tiszteletben? A dolog nem újkeletű, az üres adathordozókra bevezetett jogdíj ugyanúgy összekeveri a nem összetartozót. De ugyanezt teszi, aki azzal érvel, hogy fizetek az internetért, a számítógépért, minden technológiáért, tehát egyúttal az elérhető tartalomért is fizettem már. Ez nincs így. A tartalom is pénzbe kerül, a hozzáféréshez szükséges infrastruktúra is. Mindkettőért fizetni kell. Ha veszek egy könyvet, akkor fizetek a nyomdának is a papírért, meg a szerzőnek is a betűért.

Másodszor pedig, egy olyan üzleti modellt véd, amelyet a technológia meghaladott. Az ilyeneket nem védeni kell, hanem lecserélni. Ráadásul a védelem ára más jogok korlátozása, ami szintén aggályos. A forgalmazók még mindig azt szeretnék, ha elmennénk moziba meg megvennénk a DVD-t. De mi, felhasználók a 21. században, szélessávú kapcsolattal bizony rögtön szeretnénk, olcsón szeretnénk, otthonról szeretnénk és mindent szeretnénk, nemcsak azt, amit épp adnak, vagy amit épp kiadtak DVD-n.

Tehát a torrentezés a megoldás? Nem gondolom. A torrentezés is rossz gyakorlat. A szerzőnek igenis joga van ahhoz, fizessenek neki a tartalomért, amit előállított. Neki az munka, ő abból él. És a forgalmazónak is joga van a hasznához, neki az befektetés, nélküle nem jöhetne létre a tartalom. És legyünk őszinték, nem igaz az az érvelés, hogy ha tetszik amit megnézek illegálisan, akkor utána megveszem DVD-n.

Egy új üzleti modellt kell bevezetni, ami nem a régit védi, hanem együttműködve a felhasználóval biztosítja a szerzőnek a munkája kifizetését, a felhasználónak a legális hozzáférést, a forgalmazónak a tisztes hasznot. A kulcs a felhasználóval való együttműködés. Amíg a felhasználóra úgy tekintenek, mint csaló gazemberre, aki mindent megtesz, csakhogy lábbal tiporhassa a szerzői jogokat és élősködjön, addig nincs előrelépés. A felhasználót meg kell győzni arról, hogy a jogkövető magatartás neki is jobb. És nem fenyegetéssel meg büntetéssel, hanem ösztönzéssel. A felhasználó ugyanis nem hülye.

Képzeljünk megunkat egy átlagos felhasználó helyébe, nem lesz nehéz. Emberünk szeretné mondjuk egy amerikai sorozat legújabb epizódjait megnézni. Milyen lehetőségei vannak? 1. Nem fizet semmit, torrentről letölti, pár nappal a megjelenés után megnézi, ha szerencséje van, még magyar feliratot is talál hozzá. Röviden: ingyen, azonnal. 2. Vár egy-két évet, reménykedik abban, hogy valamelyik magyar TV csatorna megveszi a sorozatot, és nem felejti el beállítani a DVD felvevőjét, amikor adják. Vagy megveszi jó pénzért DVD-n, amikor végre kiadják. Röviden: fizet, vár. Csodálkozunk, hogy senki sem választja az utóbbit? Arról nem is beszélve, hogy a 2. opció árába bele van építve az 1. opciót választók költsége is, vagyis minden értelemben az jár rosszul, aki jogkövető akar lenni.

Ha lenne online elérhető legális video on demand szolgáltatás, értelmes áron és kielégítő választékkal, akkor bizony kevesebben túrnák fel a kalóz oldalakat. A legális szolgáltatás minősége egyszerűen nem veszi fel a versenyt az illegálissal. Még drágán sincs ilyen szolgáltatás, nemhogy olcsón. Ez olyan, mintha a boltokban még mindig csak kazettás magnót árulnának, és a kínai piacon mp3 lejátszóval seftelő árust büntetnék hülyére, ahelyett, hogy legálisan kezdenék forgalmazni. Hogy a példánál maradjak, most megvesszük a bolthoz képest 20%-kal olcsóbban a bizonytalan eredetű piacos mp3 lejátszót? Ugye nem. Mert ennyit megér, hogy tiszta a dolog, egyszerűbb az élet, és jobban megbízunk egy üzletben. Ébresztő forgalmazók, a 21. század gyerekeinek akartok eladni, tessék lépést tartani az igényekkel! Ha nem megy, le lehet húzni a rolót.

Az is lehet persze, hogy a forgalmazók csak az értelmetlen lobbiért felelősek. Nem hiszem, hogy azért nincs normális legális szolgáltatás mert senkinek nem jutott még eszébe, hogy ilyet indítson. A jelenlegi szabályozások valószínűleg nem teszik lehetővé, hogy egy ilyen működjön és üzletileg is kifizetődő legyen. A törvényhozóktól azt várnám, hogy teremtsenek olyan környezetet, amiben ilyenek indítására ösztönzik a forgalamzókat, és ahol nem az jár rosszul, aki betartja a szabályokat. Újabb és újabb elveikben is hibás és betrathatatlan szabályok helyett erre lenne szükség.

Szólj hozzá!

Címkék: torrent szerzői jog SOPA ACTA PIPA ArtisJus

A bejegyzés trackback címe:

https://valasztopolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr974176102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása