HTML

VálasztóPolgár

Friss topikok

  • tisztakéz: Aki csal bűnhődjön!!!! (2012.05.05. 20:22) Én is, én is!
  • Ireum: Megint megfizetjük az árát! (2012.05.01. 20:17) Állam, adók
  • pirosfüllbevaló: Jó összefoglaló. Tanulságként még hiányolom, hogy az ellenzékl mennyire nem tudott még ebből sem p... (2012.04.06. 10:49) Egykor doktor Schmitt Pál története és tanulsága
  • kzoltana: Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sinc... (2012.03.28. 13:09) Most kezdődik

Állam, adók

2012.05.01. 16:59 VálasztóPolgár

Eddig tartott a nem otodox gazdaságpolitika. Az újabb adók bevezetése teljesen ortodox lehúzás. A lakosság további sarcolása. Volt két év, amíg azt hihettük, hogy az átmeneti adókkal időt nyer a kormány a nagyszabású átalakításokra, aztán kivezetésükkor már nem is lesz szükség a plusz forrásra, mert annyival jobban fog gazdálkodni az állam. Tévedés volt. Lehet, hogy két évvel később jöttek csak a lakosságot közvetlenül sújtó újabb adók, de végülis ugyanott tartunk, annyi különbséggel, hogy közben magunkra haragítottuk a fél világot. Nem tudom megérte-e. Illetve de, azt hiszem mégis tudom.

Egyébként a kormány, amikor gazdaságpolitikáról beszél, az esetek 90%-ban az adórendszerre gondol. Nem egy-egy adó bevezetésén vagy kivezetésén, növelésén vagy csökkentésén múlik a gazdaságpolitika sikere. Tényleg nincs más eszköz? Hol a stratégia, amihez az adórendszert igazítjuk? Komolyan az egykulcsos adó lendíti fel a gazdaságot? Ugyanmár! Ez mind szemfényvesztés. Vannak sikeres államok óriási adóterhekkel (pl. Svédország, Belgium, Finnország), mások pedig alig szednek adót, mégis jól megy nekik (pl. Luxemburg, Svájc, Japán). A fontosabb, hogy ésszerű legyen, és legyen mögötte stratégia. (Az, hogy szedjünk be még 100 milliárdot valahogy, az nem stratégia.)

A Fidesz 2/3-os többsége kellő erő lett volna ahhoz, hogy ne csak toldozgatás-foltozgatás menjen, hanem alapjukban nyúljanak hozzá állami rendszerekhez. Hiába várjuk viszont a lényegi változást egészség-, oktatás-, szociálpolitikában vagy épp a mezőgazdaságban. Ugyanúgy egyre kevesebb a pénz és ugyanúgy ésszerűtlenül működnek a redszerek. Tény, hogy a nyugdíjrendszerhez bátran hozzányúltak. Kár érte. Nem mintha a régi rendszer jó lett volna, de jobb most sem lett.

A konrét részletektől elvonatkoztatva, az elvi problémám az, hogy az állam továbbra is óriási, túl sok terhet vállal, és a Fidesz a hatalamát arra használja, hogy még nagyobb államot építsen, méginkább függővé téve az embereket az apparátustól. Pedig ennek ellenkezőjét ígérték, és ennek ellenkezője lenne egy valódi jobboldali program. Ha az állam kicsit visszalépne, talán kevesebb pénzből is ki lehetne jönni, és talán nem kellenének mindig újabb és újabb adók. Persze nagyon szép és üdvös, hogy megfelezték a parlament létszámát, meg hogy kevesebb miniszter van, mint azelőtt, de ettől azért gyökeres változás még nem történt. Sőt, pl. állami mobiltársaság alakul. Minek? Volt már valaha nyereséges állami cég? Tudom, Budapest Airport. Gyorsan el is adták. Meg ugye ezentúl a nyugdíjunk is csak az állam jóindulatán múlik. Minek vállal az állam plusz feladatokat? Az emebreket inkább azzal kéne szembesíteni, hogy saját maguk felelősek a problémáik megoldásáért. Várjuk, hogy az állam küldje a segélyt, adjon munkát, aztán tartson el, ha megöregszünk. És az állam úgy is tesz, mint akinek mindez tényleg kötelessége. Minek? Nem azt kéne üzenni, hogy "Ne aggódj, lesz nyugdíjad, mert az állam erős.", hanem azt, hogy "Gondolj a jövődre, mert senki nem fogja ezt helyetted megtenni!". Meg nem azt, hogy "Adunk majd neked munkát, de ne aggódj, addig is eltartunk.", hanem azt, hogy "Szerezz munkát, különben éhenhalsz!".

Nagyon szívesen szavaznék egy olyan pártra, aki végre nem azt ígeri, hogy elhozza ingyen a kánaánt, hanem azt, hogy bocs, oldd meg a problémáidat, az állam megad hozzá minden lehetőséget (úgymint elérhető oktatás, barátságos üzleti környezet, minimális bürokrácia, ésszerű szabályok), de ha nem élsz vele, magadra vess. Nem akarok messzire kanyarodni, de pl. a szakképzetlen munkanélküliekkel minimálisan tudok csak együttérezni, hiszen mindenkinek meg van a lehetősége Magyarországon, hogy ingyen szakmát szerezzen. Ha valakinek van szakmája, mégsem tud beindítani egy kisvállalkozást, mert lehetetlen adminisztrációs akadályok vannak és iszonyú költségek az elején, na az baj. Őket kéne segíteni, és hagyni éhenhalni a többit. Elnézést a erős fogalmazásért.

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasztopolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr224482579

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy is ortodox! - A kínálati gazdaságpolitika 2012.05.01. 19:10:25

Orbán és Matolcsy szerint a kormány gazdaságpolitikája egy hagyományos és nem-ortodox elemeket vegyítő mixtúra. A kezdeti viták után a főbb véleményformálók kivártak, hogy milyen eredményt hoz e kezelés, és a sokasodó negatív gazdasági mutató láttán in...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.05.01. 18:21:41

Ilyen párt Magyarországon nem létezik, de igény rá lenne.

Helyette van a szocialista párt, a szocialista 2 párt a nemzeti szocialista párt, nemzeti (egyébként szocialista) párt. Ja meg a zöld. Egyiknek sem érdeke, hogy egy szabályozott kapitalizmusban hívő párt tűnjön fel, legalább is amíg nem bombázzák le ülésnapon a Kossuth teret..

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.05.01. 19:49:58

Nagyon durván kimondtad a lényeget, amire egyébként igény lenne.

Rengeteg olyan ismerősöm van, akik félúton abbahagyták anno a sulit (szakképző, érettségi, stb), mert egyszerűen nem akartak tanulni.

Most lassan 20 évvel később ott állnak 8 általánossal a gyári szalag mellett (vagy máshol segédmunkások), és attól rettegnek, hogy a multi mikor húz el Kinába/Indiába az olcsóbb munkaerő miatt.
Egy nyomoronc érettségit kellett volna megcsinálni estin ezen idő alatt, és OKJ-s (piacképes) szakmákat lehet szerezni pár hónap alatt.
Enélkül viszont sosem lesz kitörési pontjuk...

renevol 2012.05.01. 20:02:31

Amit itt kívánalomként leírtál, az nagyjából a liberális politika leírása. A liberalizmus Magyarországon pedig szitokszó lett. Hogy miért? Azért, mert a mindenkori politikai elit rablóhadjárata pont arra épül, hogy az állam minden erőforrást elszív a lakosságtól, és újraelosztás címén magának szépen újraelosztja, átláthatatlan viszonyok között.

Amíg a liberalizmus szitokszó lesz Magyarországon, addig normális államot senki ne várjon. Minden egyes liberálisozásnál jusson eszünkbe, hogy a vízfej-állam erősítése történik éppen, akár jobb-, akár baloldalról hangzik el épp a szitkozódás. A cél a mérhetetlen túlburjánzó, mindenre kiterjedő, ellenőrizetlen állami újraelosztás.

A liberalizmussal kapcsolatos buzizás-zsidózás stb. mind ezt a törekvést igyekeznek elfedni és egy másik síkra terelni a szót.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.05.01. 20:08:41

S.Pál az ország első embere-FIDESZES- volt aki lopott, csalt, hazudott. Gyurcsány egy bukott ember, csak egy fideszes dakota rúg döglött lóba!
Eközben hova tűnik a hírekből a fideszes szarháziság, Orbán Viktor be nem vallott házátalakítása? Hol van Ángyán József állítása, amelyet Budai Gyula sem cáfol, miszerint az állami földek 77 százalékát fideszes figurák kapják? Hol a Közgép-Simliska-sztori? Hol az adóemelés tételeinek tisztázása, hogy mindez mennyi terhet rak majd a családokra?
Miért vagyunk szégyenszemre bóvli kategória, miért drága az euro és a benzin, miért keresnek jól a fideszes seggnyalók...stb...stb.
Ezekről kéne beszélni az orbáni diktatúrában!

És takarodj a Vajdaságból, ne kampányolj, ne keverd a szart itt is, mert ahol "segítettél" mindenhol buktak! /Románia, Szlovákia.../

Ireum · http://bit.ly/H9LE4o 2012.05.01. 20:17:31

Megint megfizetjük az árát!
süti beállítások módosítása