HTML

VálasztóPolgár

Friss topikok

  • tisztakéz: Aki csal bűnhődjön!!!! (2012.05.05. 20:22) Én is, én is!
  • Ireum: Megint megfizetjük az árát! (2012.05.01. 20:17) Állam, adók
  • pirosfüllbevaló: Jó összefoglaló. Tanulságként még hiányolom, hogy az ellenzékl mennyire nem tudott még ebből sem p... (2012.04.06. 10:49) Egykor doktor Schmitt Pál története és tanulsága
  • kzoltana: Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sinc... (2012.03.28. 13:09) Most kezdődik

Diktatúra?

2012.05.18. 13:10 VálasztóPolgár

Eleddig nagyon komolytalannak és nevetségesnek tartottam minden egyes alkalmat, amikor az ellenzék diktatúra építésével vádolta a kormányt és riogatta a közvéleményt. Az emberek gyakorlatilag teljhatalmat adtak egy pártnak, az él vele, ez így van rendjén. Akkor menne szembe a demokratikus választói akarattal, ha nem tenné.

Most viszont egy egészen hajmeresztő ötlet látott napvilágot a hírekben, állítólag a miniszterelnök környezetéből: felfüggesztenék a pártok állami támogatását. Ha ez megtörténik, az már bizony az egypártrendszer építése. Mondják majd, hogy ugyanmár, hiszen épp a Fidesz esik el a legnagyobb összegtől, nyilván ő a legnagyobb vesztes, mit sírnak a többiek. De gonoljuk meg: kinek nagyobb érvágás, ha mondjuk fél évig nem kap fizetést: annak aki gazdag, vagy annak, aki szegény? Melyik hal előbb éhen? Arról nem is beszélve, hogy a kormányerők mögött lévő párt mindig kicsit félálomban van. A párt fő tevékenysége a kormányzás, a fontos emberek állami pozíciókban vannak, a kormányzástól független párttevékenység - amire külön forrás kéne - alig van. És akkor még nem bocsátkoztam rosszindulatú, de nem megalapozatlan feltételezésekbe az állami pénzek pártcélokra való átcsatornázásáról. Eközben az ellenzék vért izzad, hogy az üzenetei eljussanak a választókhoz és hogy fenn tudja tartani (ki tudja építeni) a hálózatát. Nekik van igazán szükségük pártakciókra, de pénz nélkül nem lehet eljutni a választókhoz. Mint látjuk, ha van pénz, akkor sem könnyű.

A takarékoskodásra hivatkozni ezesetben erősen álszent. Évi pár milliárdos nagyságrendről van szó. Ehhez képest vannak százmillárdok belépni a mobilpiacra, ahol semmi esély a megtérülésre. A demokráciának ára van, pl. egy választás lebonyolítása is több milliárdba kerül. Nem ezen kell spórolni. Lehet jobb, akár olcsóbb pártfinanszírozási rendszert bevezetni, de a kicsiket egy átmeneti pénzhiány is azonnal megfojtja.

Szerencsére ez még csak egy "mi lenne, ha..." gondolat, reméljük soha nem születik ilyen döntés. Persze már is elgondolkoztató, hogy ilyen egyáltalán felmerül, és a kormány megerősíti, hogy ez bizony nem "bulvárkacsa".

Szólj hozzá!

Címkék: demokrácia diktatúra pártok

A bejegyzés trackback címe:

https://valasztopolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr384524249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása