HTML

VálasztóPolgár

Friss topikok

  • tisztakéz: Aki csal bűnhődjön!!!! (2012.05.05. 20:22) Én is, én is!
  • Ireum: Megint megfizetjük az árát! (2012.05.01. 20:17) Állam, adók
  • pirosfüllbevaló: Jó összefoglaló. Tanulságként még hiányolom, hogy az ellenzékl mennyire nem tudott még ebből sem p... (2012.04.06. 10:49) Egykor doktor Schmitt Pál története és tanulsága
  • kzoltana: Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sinc... (2012.03.28. 13:09) Most kezdődik

Lehet(ne) Más a Politika

2011.12.19. 14:49 VálasztóPolgár

Félidőhöz közeledik a kormányzti ciklus, ez fordulópont szokott lenni. A politológusok izgatottan figyelik, hogy megáll-e a kormány népszerűségvesztése, ls hogy az elbizonytalanodott tömegeket mely pártok tudják megszólítani.

Elbizonytalanodott és kiábrándult tömeg, az van. Alternatíva az nincs. És ez a helyzet az LMP nagy lehetősége. Nézzünk körbe. Van egy MSZP, amely elbukta váltópárti pozícióját, viseli 8 év kudarcokkal teli kormányzás, korrupciós ügyek, őszöd, egy pártszakadás és az általános identitásválság minden terhét. Esélytelenek olyanokat megszólítani, akik észrevették, hogy már lehet másra is szavazni. Van Gyurcsány DK-ja. Jelen helyzetben Fletónak még nem bocsátottak meg. Jó, ha megugorják az 5%-ot, bár a parlamenti jelenlét kétségtelenül nagy potenciál. Aztán ott a Jobbik. Szerintem nincsenek nagy tartalékaik, amennyire elvakultan támogatja egy bizonyos réteg, olyannyira elutasítja a társadalom felelősen gondolkodó többsége. És akkor az LMP. Egy utóbbi közvéleménykutatás szerint a legkevésbé elutasított párt, az emberek nyitottak lennének új szelekre. Biztos parlamenti párt, nincs rosszemlékű kormányzás mögöttük, nem vádolhatók az elmúlt 20 év semmilyen politikai hibájáért. Ráadásul az elégedetlenkedő, de egyelőre formációba nem tömörülő tömegek jellemzően épp az ő célközönségükből kerülnek ki: városi, fiatal, inkább liberális mint konzervatív emberek. Ez gólhelyzet. Egyelőre kimarad. Pedig egy kritikus támogatói tömeg megteremtené a kitörési lehetőséget a széles társadalmi rétegek megszólítása felé is.

A jelenlegi parlamenti erők közül szerintem csak az LMP-től fogadják el az emberek bármilyen alternatíva felmutatását. Parlamanten kívül pedig se pénz, se szervezettség, se médiafelület. Komoly erő szervezésére nincs esély.

Nem csak azért örülnék, ha az LMP élne a lehetőséggel, mert akkor választás lenne a választás. Saját bőrünkön tanultuk meg a szocializmusban, hogy verseny nélkül nincs teljesítmény. A kormány sokkal jobb teljesítményre lenne kényszerítve, ha éreznék, hogy ott a sarkukban a vetélytárs, ha hibáznak, elbukhatnak. A Fidesz egyelőre azt csinál, amit akar, nem kell brillánsan kormányozniuk, mert a többi párt nem tud hihető alternatívát felmutatni. Szoros helyzetben meg merné tenni, a nyugdíjkasszák bezárását? Az kérem, 100 000 dühös ember! Ennyi szavazat a 2002-es és 2006-os választást is megfordíthatta volna. Most belefér.

Szólj hozzá!

Címkék: választás alternatíva pártok váltópárt MSZP LMP FIDESZ DK népszűség

A bejegyzés trackback címe:

https://valasztopolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr313475589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása