HTML

VálasztóPolgár

Friss topikok

  • tisztakéz: Aki csal bűnhődjön!!!! (2012.05.05. 20:22) Én is, én is!
  • Ireum: Megint megfizetjük az árát! (2012.05.01. 20:17) Állam, adók
  • pirosfüllbevaló: Jó összefoglaló. Tanulságként még hiányolom, hogy az ellenzékl mennyire nem tudott még ebből sem p... (2012.04.06. 10:49) Egykor doktor Schmitt Pál története és tanulsága
  • kzoltana: Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sinc... (2012.03.28. 13:09) Most kezdődik

Máma már nem hasad tovább...

2011.10.15. 09:49 VálasztóPolgár

Be kell vallanom, némi egészséges kárörömmel szemlélem az MSZP vergődését. Újra beigazolódva látom az élet törvényszerűségét, miszerint a problémák, ha nem oldjuk meg őket azonnal, hanem próbálunk nem tudomást venni róluk vagy elfojtani őket, akkor az idővel nem oldódnak meg maguktól, vagy tűnnek egyszerűen el, ahogy szeretnénk. Épp ellenkezőleg, minél később nézünk szembe velük, annál fájdalmasabbak a következmények. Minden probléma forrása ugyanis még mindig őszöd.
 
Öt éve történt már, mégis máig nem tud mit kezdeni vele az MSZP. Van ugyanis Gyurcsány, aki egyfelől vállalhatatlan figura lett, egyszerűen nem lehetett egy következő választásnak vele nekimenni. Másfelől, hoztak egy döntést, hogy kiállnak Gyurcsány mellett, ehhez a döntéshez pedig a kormánypozíció megtartásához tartani kellett magukat.
 
Az őszödi beszéd ráadásul nemcsak Gyurcsányról szól. Van az "Őszödön kussolók köre". Mindenki, aki ott volt, hallgatásával cinkos lett. Ezért sem mertek utólag, a nyilvánosságra kerüléskor kihátrálni. Nem lett volna hiteles.
 
A mostani huzavona főleg erről szól. Végre nincs kényszerítő erő, ami miatt Gyurcsányt vállalni kellene, ezért a legtöbben örülnének, ha vége lenne ennek a rossz kényszerházasságnak és Fletó végleg eltűnne.
 
A dolgot nehezíti, hogy az MSZP nem szépen lassan ment össze (mint az MDF vagy az SZDSZ), hanem nagyon hirtelen. Nem tíz embernek kellett új megélhetés után néznie, hanem inkább ezernek. Több az erős ember, mint a hely a csónakban. A kiválás régóta nem elvi kérdés. Nyilvánvaló, hogy mindenkinek jobb lenne, ha Gyurcsány külön pártot alapítana. Az viszont nagyon sokba kerül. Gyurcsánynak sokba kerül, hiszen az MSZP-nek épületei, irodái, emberei, adatbázisai (!), országos hálózata van, amelyekhez kívülről már nem férne hozzá, illetve sajátot kellene felépíteni. A MSZP-nek is sokba kerül, Gyurcsány barátai és üzletfelei valószínűleg nem kis részt vállalnak a párt finanszírozásából.
 
Van visszaút az MSZP-nek? Szerintem Gyurcsánnyal nincs. Egy nagyon komoly szembenézésre lenne szükség. Nem lehet tovább kitartani őszöd mellett, nem lehet tovább kitartani a korrupcióba keveredett tagok mellett. Be kell látni, és nyilvánosan is elismerni, hogy volt hazugság és volt korrupció, hiszen ezeken bukták el a választást. Ki kellene állni, és azt mondani, hogy mindez volt, mindez ártott és ennek ezentúl vége. Példát statuálni és kizárni pl. a korrupt tagokat. Példát statuálni, és azonnal kizárni pl. Gyurcsányt, aki elhiteltelenítette a pártot. Ha csak tízen maradnak ezek után, akkor is többet érnének, mint ezekkel. Hogy lesz-e valaki, aki elég bátor és erős vezető ahhoz, hogy ezeket meglépje és rövid távon a konfliktusokat, a népszerűségvesztést is vállalja, kérdéses egyelőre nem látszik. De ha nem történik meg, akkor azt jósolom, hogy nincs visszaút ahhoz, hogy újra kormányképes erő legyen az MSZP. Csak idő kérdése, és feltűnik egy új párt az ellenzékben, aki bejelentkezik a baloldali szavazókért, akik most jobb híján a Fideszre szavaznak. Talán a Szili-féle Szociális Unió lesz, talán más. Meglátjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: mszp gyurcsány hazugság megújulás párt őszöd szakadás

A bejegyzés trackback címe:

https://valasztopolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr813304539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása