HTML

VálasztóPolgár

Friss topikok

  • tisztakéz: Aki csal bűnhődjön!!!! (2012.05.05. 20:22) Én is, én is!
  • Ireum: Megint megfizetjük az árát! (2012.05.01. 20:17) Állam, adók
  • pirosfüllbevaló: Jó összefoglaló. Tanulságként még hiányolom, hogy az ellenzékl mennyire nem tudott még ebből sem p... (2012.04.06. 10:49) Egykor doktor Schmitt Pál története és tanulsága
  • kzoltana: Kósa Lajost meg „doktor”-nak titulálják hivatalos helyeken is, pedig még egyetemi végzettsége sinc... (2012.03.28. 13:09) Most kezdődik

Tünetek

2011.11.15. 23:03 VálasztóPolgár

Pár hete még azon gondolkoztam, vajon van-e ötlete a kormánynak arra, hogy a gazdaság váratlan kihívásaira megfelelő választ adjon. Most már egyre biztosabb vagyok benne, hogy van. Sajnos több is. És sajnos úgy tűnik, egyik sem egy hosszú távú koncepció része, hanem tényleg ötletszerű, rögtönzött megoldás. Ami az EVA körül zajlik, az már annyira vicces, hogy valójában tragikus. Egyik nap meg akarják szüntetni, aztán mégse, aztán mégis, de csak később, vagy tulajdonképpen még nem tudják, hogy megtartják-e, de biztos ami biztos, megemelik. Ez most komoly? Az EVA azért elég sokakat érint ahhoz, hogy nem ártana rendesen átgondolni, mielőtt hozzányúlnak. Hozzátenném, hogy egy olyan kormányról beszélünk, amely a kisvállalatok erősítését kiemelt céljának tekinti. Egy kisvállalkozónak márpedig nagyon nem mindegy, lesz-e EVA és mennyi lesz. Mivel egyszerű választópolgár vagyok, nem tudom szakmai alapon jól megítélni, hogy mi lenne a legjobb, de azt várnám, hogy legyen egy határozott elképzelés, hogy hogyan is fognak a hazai vállalatok megerősödni és hogy ebben milyen szerepet játszik az EVA. Ebbe nem fér bele, hogy 5 nap alatt 5 különböző forgatókönyv lát napvilágot.

Azért ragadtam le ennyire az EVA-nál, mert ez a vita annak a tünete, hogy nincs terv. Lehet, hogy volt, lehet, hogy el kellett vetni a régit, akkor is, most úgy tűnik: nincs terv. És ez az igazi bajom a történettel. Arról nem is beszélve, hogy a gazdaságban a kiszámíthatóság legalább olyan fontos, mint a jó döntések. Hogyan tervezzen valaki egy mondjuk 10 év alatt megtérülő beruházást, ha nem tudja, hogy mennyit kell majd jövőre adóznia?

Azt is érdemes észre venni, hogy kik a vita szereplői. Egyéni képviselők, a frakció, az NGM, és Orbán Viktor személyesen is. Azt gondolnám, hogy a gazdasági miniszter azért van, hogy a szakmai stábjával kialakítson egy álláspontot, és ez kellően megalapozott legyen ahhoz, hogy az szó nélkül meggyőzi a kormányt és a frakciót. Ehhez képest a vita már nincs a miniszter kontrollja alatt. Ez olyan, mintha a válogatott összeállítását nem kapitány beszélné meg a pályaedzővel, hanem a szurkolótábor vezetője a Gól Büfé csaposával.

Mindebből nagyon úgy tűnik, Matolcsy a kormányon belül meggyengült, már a Fideszen belül sem bíznak benne, mivel nem jött be, amit ígért. Kérdés, akar-e, és tud-e szabadulni Orbán a jobbkezétől. Kérdés, tényleg bukik-e Matolcsy és vele együtt a sajátos gazdaságpolitikája, és ha igen, azt túléli-e Orbán Viktor.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gazdaság orbán kormány adó eva matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://valasztopolgar.blog.hu/api/trackback/id/tr453386093

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne szarozz: építs te is diktatúrát! 2011.11.16. 10:41:59

A bölcs vezetők tökéletessége megkérdőjelezhetetlen, ezért szeretnek téged. Mert te csak a népet szolgálod, döntéseid a javukat szolgálják, a hatalmad pedig felelősségteljesen és bölcsen gyakorlod....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása